Profilaktyka chorób serca
W związku z tym, że choroby układu sercowo - naczyniowego stanowią główną przyczynę śmiertelności w Polsce, ogromna waga przykładana jest do zapobiegania rozwojowi tych chorób przewlekłych. Aby móc stworzyć skuteczny program profilaktyki chorób serca, konieczne jest poznanie czynników sprzyjających rozwojowi tych schorzeń oraz wytypowanie grup ryzyka. Wówczas możliwe jest wdrożenie działań mających na celu wyeliminowanie najistotniejszych czynników, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca. Oczywiście nie wszystkie czynniki ryzyka mają charakter modyfikowalny, okazuje się bowiem, że u podłoża chorób serca mogą leżeć predyspozycje genetyczne. Ale nawet wtedy można zrobić bardzo wiele dla zdrowia, wykonując badania kontrolne umożliwiające jak najwcześniejsze zdiagnozowanie choroby i wdrożenie odpowiedniego leczenia.
Chcesz mieć zdrowe serce? Zadbaj o prawidłową masę ciała
Jednym z najistotniejszych czynników ryzyka chorób serca jest nadwaga. Nadmierna masa ciała sprzyja rozwojowi chorób układu sercowo - naczyniowego na drodze licznych mechanizmów, przyczyniając się m. in. do wzrostu ciśnienia krwi czy występowania zaburzeń w profilu lipidowym. Przywrócenie prawidłowej masy ciała pozwala zatem na wielokierunkową profilaktykę chorób serca. Przede wszystkim - tkanka tłuszczowa jest tkanką mocno ukrwioną, a im większe depozyty tłuszczu w organizmie, tym więcej krwi musi być przetoczone przez serce drogą naczyń krwionośnych. Redukcja nadmiarowych kilogramów odciąża zatem serce. Kolejne korzyści wynikające z utrzymywania prawidłowej masy ciała obejmują m. in.:
- ograniczenie przewlekłego stanu zapalnego generowanego przez otyłość, zwiększającego ryzyko uszkodzeń ścian naczyń krwionośnych i rozwoju miażdżycy
- normalizację ciśnienia krwi, co pozwala wyeliminować nadciśnienie jako czynnik ryzyka miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca
- zminimalizowanie ryzyka zaburzeń lipidogramu, czyli poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, która jest częstym powikłaniem otyłości i stanowi czynnik ryzyka rozwoju chorób serca